Home Vraag Wat zijn anti-katermiddelen, en werken ze echt? 

Wat zijn anti-katermiddelen, en werken ze echt? 

Je ziet ze vast wel eens op je tijdlijn of op internet: poedertjes, drankjes, pilletjes en allerlei andere middeltjes om een alcohol- of drugskater te voorkomen. Soms gepromoot door een artiest of influencer. ‘Nooit meer last van een kater’, beloven veel van deze anti-katermiddelen. Maar is dat echt zo? En wat zit daar dan in? En zijn die supplementen wel nodig, of kun je zonder anti-katermiddeltje ook een kater voorkomen? Dit leggen we je hieronder allemaal uit.  

Wat is het verschil tussen een alcoholkater en een drugskater?

Als je (veel) alcohol drinkt kan je de volgende dag een kater krijgen. Dat zit zo: 

  • Als alcohol in je lichaam wordt afgebroken, ontstaan er allerlei giftige stoffen. Zoals aceetaldehyde.
  • Je kan last krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn en misselijkheid.  
  • Dat komt voor een deel doordat je door alcohol uitdroogt. Maar ook door de giftige stoffen zelf. Die irriteren je maag. 

Ook van drugs zoals XTC kan je een kater krijgen. Maar dit werkt een beetje anders: 

  • In de dagen na gebruik kun je last krijgen van hoofdpijn en vermoeidheid.  
  • Op dinsdag voelen veel mensen ook somber, angstig of verdrietig. Dit heet de “dinsdagdip”. Die kan soms wel dagen duren.  
  • Dit komt doordat je de serotoninevoorraad in je hersenen in 1x opmaakt. Dat stofje zorgt voor het blije gevoel dat je krijgt van XTC. Hierdoor kan je depressieve gevoelens krijgen.  
  • Je lichaam bouwt die voorraad weer op, maar dat heeft tijd nodig.  
  • Als je vaak en veel XTC gebruikt, kan je dinsdagdip erger worden.  

Met andere drugs kun je ook last van katers krijgen. Bijvoorbeeld drugs waarvan je lang wakker blijft, zoals cocaïne, speed of 3-MMC. Dan gebruik je energie die je eigenlijk niet had. Je raakt uitgeput. Daar moet je lichaam dan van bijkomen. Lees hier meer over drugs en slaap. 

Wat zijn supplementen?

Supplementen zijn middeltjes die je kunt nemen als aanvulling op je dagelijkse voeding. Vaak komen ze in de vorm van pillen, poedertjes, druppels, capsules of drankjes. Daarin zitten meestal vitamines, mineralen of andere stoffen. De meeste mensen hebben geen supplementen nodig, omdat je al genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt als je gezond eet.

Wat zit er in anti-katermiddelen? 

In anti-katermiddelen zitten vaak verschillende stoffen zoals elektrolyten, vitamines, antioxidanten en aminozuren. Die stofjes werken bijvoorbeeld tegen uitdroging en vermoeidheid. Ook kunnen ze helpen met het afbreken van giftige stoffen. Toch is het niet zo simpel:

  • Als je tot diep in de nacht bent gaan stappen, kan je de vermoeidheid niet overslaan met stoffen als vitamines. Het enige wat écht helpt, is goed uitrusten en slapen. 
  • Ook komt hoofdpijn niet alleen door uitdroging. Ook moeten de giftige stoffen af worden gebroken in je lichaam. Vitamines en antioxidanten kunnen helpen in dat proces. Maar ze zijn geen snelle oplossing voor je kater. 
  • Vitamines, antioxidanten etc. zitten ook gewoon in gezonde voeding, zoals groente, fruit en vette vis. Je kunt daar ook voor kiezen voor- en nadat je gaat feesten. 
  • Stoffen in supplementen zoals anti-katermiddelen werken anders dan wanneer je ze binnenkrijgt via je eten. Het is dus niet zeker of je je gezonde maaltijd dus zomaar kunt vervangen door een anti-katermiddel. Daarnaast krijg je met voedsel calorieën binnen. Die heeft je lichaam nodig heeft om energie te krijgen.  

Om een dinsdagdip te voorkomen nemen sommige mensen L-tryptofaan en 5-HTP. Mensen nemen dat omdat het de schade van XTC zou beperken. Er is geen overtuigend bewijs dat dat ook echt werkt. Wat wel bekend is, is dat het bijwerkingen heeft, en zelfs gevaarlijk kan zijn.  

  • Wacht altijd 24 uur met het nemen van L-tryptofaan of 5-HTP na het gebruiken van XTC (MDMA). Als je korter wacht kun je te veel serotonine aanmaken. Je kunt dan een serotoninevergiftiging (serotoninesyndroom) krijgen. 
  • Neem geen 5-HTP vóórdat je gaat feesten, omdat je ook dan te veel serotonine kan aanmaken. 
  • Er is weinig bekend over de risico’s op lange termijn. Als je het wilt gebruiken, gebruik het dan niet langer dan een week.  
  • Net zoals bij veel andere supplementen kun je door het gebruik last krijgen van maagklachten en darmklachten.  

Sommige mensen slikken magnesium voor of nadat ze drugs gebruiken. Magnesium is een mineraal dat belangrijk is voor je botten en spieren. Het zorgt er onder andere voor dat je je spieren kunt ontspannen.  

  • Tijdens het gebruik van XTC knarsen veel mensen met hun tanden, of klemmen hun kaken op elkaar. Dat kan je de dagen erna nog voelen aan je kaakspieren. 
  • Online zeggen sommige mensen dat magnesium slikken werkt tegen het kaakklemmen bij XTC, maar daar is geen bewijs voor. 
  • Er zijn verschillende soorten magnesium. Van sommige kan je darmklachten zoals diarree krijgen. Als je al een kater hebt, is dat niet bepaald fijn. 
  • Magnesium zit ook in voeding zoals amandelen, pure chocola, cashewnoten, spinazie en bananen. Met een gezond dieet krijgen de meeste mensen genoeg magnesium binnen. 
  • Mariadistel: dit zit in sommige anti-katermiddelen, en zou je lever beschermen. Er is geen bewijs dat dit echt werkt. Als je je aan de aanbevolen hoeveelheid houdt, kan het waarschijnlijk geen kwaad. Wél kun je er misselijk van worden of last krijgen van diarree. Ook kun je een allergische reactie krijgen.   
  • Sint-Janskruid: dit kruid zou helpen tegen angstige en depressieve gevoelens. Ook zou het ervoor zorgen dat je beter slaapt. Hier is weinig bewijs voor. Let op: Sint-Janskruid gaat slecht samen met medicijnen als antidepressiva. Door die combinatie versterkt de werking. Voor andere medicijnen vermindert de werking juist, zoals bij bepaalde medicijnen tegen virussen en kanker. Let ook goed op met alcohol. Van Sint-Janskruid kun je duizelig of slaperig worden. Alcohol kan dit gevoel versterken. 
  • Paracetamol: sommige mensen nemen paracetamol voordat ze gaan slapen na een avond stappen, maar dit is niet slim. De combinatie van alcohol en paracetamol is namelijk slecht voor je lever en nieren. Je kunt dus beter wachten tot de volgende dag. 
  • Aspirine en ibuprofen: als je door je kater erge hoofdpijn hebt, wil je misschien aspirine of ibuprofen nemen. Dit kun je beter niet doen, omdat deze je maag kunnen beschadigen. Als je al een kater hebt, is het beter om je maagpijn niet erger te maken. Het is dan slimmer om paracetamol te gebruiken. Wil je toch aspirine of ibuprofen nemen, zorg dan dat je dat niet doet met een lege maag.  
  • Maagzuurremmers/maagzuurbinders:  als je je erg misselijk voelt door een kater, kan het helpen om een maagzuurbinder (zoals Rennie) te nemen. Dit werkt tegen zure oprispingen. Let wel op dat het niet goed voor je is om maagzuurbinders langdurig te gebruiken, omdat je daardoor te veel calcium en magnesium in je bloed kunt krijgen. Maagzuurremmers werken vaak langer, en zijn vooral op recept van een huisarts verkrijgbaar. Ook dit kun je beter niet te lang gebruiken, omdat dit tot vitaminetekorten kan leiden.
  • Anti-misselijkheidsmedicatie: pilletjes tegen misselijkheid, zoals cinnarizine, worden vooral gebruikt tegen reisziekte. Van cinnarizine kun je je suf of slaperig gaan voelen. Als je dit neemt tijdens het drinken van alcohol, kan dit de bijwerkingen versterken. Als je de dag erna misselijk bent door een kater, kan anti-misselijkheidsmedicatie helpen. Maar het kan door de bijwerkingen de vermoeidheid van je kater ook versterken.
  • ORS: in ORS-poeder zit een combinatie van zouten en druivensuiker. Dit zorgt ervoor dat je niet uitdroogt als je bijvoorbeeld last hebt van diarree. Het kan de vochtbalans en suikerspiegel in je lichaam herstellen. Er is alleen geen bewijs dat dit echt helpt tegen een kater, blijkt uit onderzoek.  

Dus: moet je een anti-katermiddel gebruiken of niet?  

Als je niet teveel gebruikt en het op de juiste manier inneemt, kunnen de meeste anti-katermiddelen niet veel kwaad. Maar wat de anti-katermiddelen beloven, is meestal niet bewezen. De meeste ingrediënten in deze middeltjes zitten ook in gezonde voeding. Wat extra groente, fruit of vis zouden je dus ook prima kunnen helpen bij je herstel. En het scheelt je nog geld ook! 

Als je toch besluit een anti-katermiddel te willen gebruiken, is het belangrijk om dit te onthouden: 

  • De beste manier om geen kater te krijgen, is door geen drugs te gebruiken.
  • Te veel van iets is nooit goed. Wil je een anti-katermiddel gebruiken? Ga dan nooit over de aanbevolen hoeveelheid heen.  
  • Sommige vitamines plas je gewoon weer uit als je te veel binnenkrijgt, maar soms kunt je er wel ziek van worden. Van te veel vitamine C kun je bijvoorbeeld diarree krijgen. Soms is het zelfs gevaarlijk als je er te veel van binnenkrijgt. Kijk op de website van het voedingscentrum voor de aanbevolen hoeveelheden. 
  • Wacht met 5-HTP altijd minstens 24 uur nadat je XTC (MDMA) hebt gebruikt.  
  • Bij vermoeidheid en somberheid is het enige wat écht helpt: goed eten, uitrusten en slapen. 
Scroll naar boven