Maar liefst 1 op 6 jonge bestuurders zou nog rijden na nemen van drugs. Hoewel de meeste jonge bestuurders weten dat drugs het risico op een ongeval verhogen (83 procent van de 16- tot 34-jarigen, ter vergelijking: bij oudere leeftijdsgroepen is dat wel 95 procent), schrikken de risico’s hen toch minder af: 17 procent van de 18- tot 29 jarigen sluit de kans niet uit dat ze nog zouden rijden onder invloed van drugs, tegenover 11 procent bij oudere leeftijdsgroepen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV).
De Vlaams minister van Mobiliteit vindt deze cijfers “zorgwekkend” en lanceert een campagne: ‘Don’t do drugs & drive’. De campagne verloopt grotendeels via de kanalen van festivalorganisatoren, clubs en bekende dj’s. Een aantal van hen spreekt zijn fans aan met een YouTube-filmpje.
Ook de pakkans vergroot. Sinds 1 april maakt de politie gebruik van speekseltesten. Wie positief test op drugs, riskeert een onmiddellijke intrekking van zijn of haar rijbewijs voor minstens 15 dagen en moet voor de rechtbank verschijnen. De rechter kan een rijverbod tot 5 jaar opleggen – in bepaalde gevallen zelfs een definitief rijverbod – en een boete tot 16.000 euro. Wie al eerder werd veroordeeld, riskeert nog een strengere straf.
Lees verder op HLN.be.
Of lees meer over drugs in het verkeer.