Home Nieuws Kunnen paddo's en truffels (psilocybine) helpen bij depressie?

Kunnen paddo’s en truffels (psilocybine) helpen bij depressie?

Psilocybine, de werkzame stof in paddo’s en truffels, staat bekend om zijn hallucinogene effecten. Recent onderzoek van de Harvard Medical School toont aan dat psilocybine een langdurig effect heeft op de hersenen, wat veelbelovend is voor de behandeling van depressie.

Wat is psilocybine en wat doet het?

Psilocybine wordt in het lichaam omgezet in psilocine, wat de hersenfunctie verandert. Hierdoor worden zintuiglijke prikkels anders ervaren en kunnen denkprocessen veranderen. Mensen staan meer open voor nieuwe ideeën en gedachten, wat tot verrassende inzichten kan leiden.

Helpt psilocybine bij depressie?

Studies suggereren dat psilocybine positief kan werken bij depressie, door negatieve gedachten te verlichten en nieuwe inzichten te bieden. Patiënten kunnen emoties ervaren die normaal moeilijk toegankelijk zijn, wat hen helpt bij het verwerken van trauma’s. Maar, neurowetenschapper Michiel van Elk waarschuwt dat de effectiviteit van psilocybine mogelijk wordt overschat door deelnemers in deze onderzoeken.

Risico’s van psilocybine

Psilocybine kan ook negatieve reacties oproepen, vooral bij mensen met bestaande psychische problemen. Daarom is het belangrijk om psilocybine alleen onder goede begeleiding te gebruiken, in een veilige therapeutische setting.

Lees het hele artikel op BNN/VARA.nl.

Meer lezen:

Scroll naar boven