Home Nieuws Kriebels in je buik voor je naar een rave gaat? Dat gevoel is volgens onderzoekers met niets anders te vergelijken

Kriebels in je buik voor je naar een rave gaat? Dat gevoel is volgens onderzoekers met niets anders te vergelijken

In de serie Raven is Leven volgt Brandpunt+ vier jonge ravers, waaronder Seven (20) en Job (22). Voor hen is de ravescene een tweede thuis, waar ze hun zorgen even kunnen vergeten. Ondanks hun mentale problemen voelen ze zich op de dansvloer vrij en geaccepteerd. Zoals Ruben van Beek, psycholoog en onderzoeker bij het Trimbos-instituut, uitlegt in het artikel: “Zo’n feest is voor hen dan de avond dat alles een beetje gek is. Het staat mensen toe even aan het dagelijkse leven met al zijn verantwoordelijkheden te ontsnappen.”

De voorpret is een belangrijk onderdeel van de rave-ervaring. Volgens Mark van Bergen, expert in dancecultuur, is het iets waar liefhebbers naar uitkijken: “Ze weten dan dat die dag, nacht, of allebei, zo bijzonder gaat zijn, dat ze daar al weken- of maandenlang zin in hebben.” Vrienden organiseren vaak pre-party’s om samen de spanning op te bouwen.

Maar die spanning is niet altijd positief. Ruben wijst erop dat raves ook onzekerheid kunnen oproepen: “Er zijn veel mensen, er is heel harde muziek. Niet iedereen voelt zich altijd even veilig.” Ook het gebruik van partydrugs, zoals 3-MMC, dat steeds populairder wordt, draagt bij aan die spanning. Ruben benadrukt dat drugs altijd risico’s met zich meebrengen: “Ik hoop dat de meeste mensen vooraf hun huiswerk doen en dat weten.”

Ondanks de uitdagingen blijft de aantrekkingskracht van raves groot, juist door de combinatie van spanning, vrijheid en de veilige, accepterende sfeer.

Lees het hele artikel van Giulia Checchi op Brandpuntplus.nl.

Meer info:

Scroll naar boven