Home Nieuws Fontysonderzoeker Mark van Bergen: ‘Hoog tijd voor gebalanceerd beeld van dancecultuur'

Fontysonderzoeker Mark van Bergen: ‘Hoog tijd voor gebalanceerd beeld van dancecultuur’

Het artikel van Marieke Verbiesen bespreekt het onderzoek van Mark van Bergen (docent en onderzoeker bij Fontys), naar de positieve impact van dance-evenementen op het welzijn van bezoekers. Van Bergen stelt dat de media en politiek vooral de negatieve kanten van dance benadrukken, zoals gehoorschade, drugsgebruik en geluidsoverlast. Hij betoogt dat de positieve bijdrage van deze evenementen vaak over het hoofd wordt gezien.

Tijdens de coronapandemie, toen dance-evenementen niet mochten plaatsvinden, werd duidelijk hoe belangrijk deze evenementen zijn voor het welzijn van bezoekers. Festivalorganisatoren, dj’s en bezoekers voerden aan dat deze evenementen een belangrijke sociale en emotionele functie vervullen.

Om deze claims verder te onderzoeken, startte Van Bergen drie jaar geleden een pilotstudie naar de relatie tussen het bezoeken van dance-evenementen en het welzijn van frequente bezoekers. De resultaten toonden aan dat niet alleen de evenementen zelf, maar ook de periode voor en na afloop van een event bijdroegen aan het welzijn. Dance-evenementen bleken positieve effecten te hebben op sociale relaties, identiteitsvorming en het wereldbeeld van de deelnemers, en deze effecten hielden op de lange termijn aan.

In het artikel kun je verder lezen dat deze bevindingen hebben geleid tot Van Bergen’s promotieonderzoek, dat hij tussen 2024 en 2029 uitvoert aan Tilburg University. Hij onderzoekt in hoeverre dance-evenementen bijdragen aan het welzijn van een grotere groep bezoekers in Nederland. Van Bergen hoopt dat zijn onderzoek niet alleen de dance-industrie en de wetenschap, maar ook het onderwijs zal verrijken, door de nadruk te leggen op het sociale en emotionele belang van deze evenementen voor de samenleving.

Lees het hele artikel van Marieke Verbiesen op Fontys.nl.

Meer info:

Scroll naar boven