Home Nieuws Een lijntje of pil om even alles te vergeten? ‘Zelfdokteren met drugs werkt juist averechts’

Een lijntje of pil om even alles te vergeten? ‘Zelfdokteren met drugs werkt juist averechts’

In het artikel van Brandpunt+ wordt Ruben van Beek (psycholoog en onderzoeker bij het Trimbos-instituut), geïnterviewd over het gebruik van drugs in de ravescene. Hij waarschuwt dat drugs gebruiken om psychische klachten te verlichten riskant kan zijn. Volgens hem is het een belangrijke regel om geen drugs te gebruiken als je je slecht voelt of mentale problemen hebt, omdat dit de kans op psychoses of trauma kan vergroten. Ruben benadrukt dat zelfmedicatie met drugs averechts kan werken en vaak leidt tot meer klachten in plaats van verbetering.

Hij legt uit dat er een groot verschil is tussen gecontroleerd gebruik van drugs in een therapeutische setting, waar het onderdeel is van een behandeling met screening en begeleiding, en het gebruik van drugs op een feest. Mensen die zelf hun problemen proberen op te lossen met drugs kunnen in een negatieve spiraal terechtkomen, vooral als ze al mentale problemen hebben, wat het risico op verslaving vergroot.

“Als je harm reduction tips voor drugs opzoekt, is tip één altijd: “gebruik dit middel niet als je je niet goed voelt of een psychische stoornis hebt’”, vertelt Ruben: “Dat is omdat het een risicofactor is voor bijvoorbeeld psychoses of nieuw trauma. Je speelt echt een beetje met vuur als je het wél doet.”

Lees het hele artikel van Giulia Checchi op Brandpuntplus.nl.

Lees ook:

Scroll naar boven