Home Nieuws Artsen slaan alarm om verslavende slaapmedicatie: ‘Gedragstherapie is de oplossing’

Artsen slaan alarm om verslavende slaapmedicatie: ‘Gedragstherapie is de oplossing’

Onnodig veel mensen in Nederland slikken medicatie tegen slaapproblemen, zeggen deskundigen. Zij zien een stijging van het aantal verslaafde patiënten. Ondanks waarschuwingen blijft het gebruik van slaappillen onverminderd hoog.

Mensen die met een slaapprobleem bij de huisarts aankloppen krijgen nogal eens een medicijn (veelal ben­zo­di­a­ze­pine) voorgeschreven om de nacht beter door te komen. Vorig jaar gebruikten meer dan 1,3 miljoen mensen het middel.

Het advies is om geen medicatie voor te schrijven. Alleen bij patiënten met kortdurende slaapproblemen, bijvoorbeeld na een overlijden, kan het, maar dan slechts eenmalig en voor enkele dagen. Bij langdurig gebruik kunnen de middelen verslavend zijn.

Pillen

“Ondanks de adviezen schrijven huisartsen bij twee derde van de patiënten die voor het eerst met een slaapprobleem komen tóch medicatie voor,” constateert Annemieke van Straten, hoogleraar klinische psychologie aan de VU in Amsterdam.

“Ik denk dat veel huisartsen geen goed alternatief hebben. Vaak stappen mensen pas laat naar de dokter met het verzoek om pillen. Voor kortere tijd een tabletje dat een patiënt zo nu en dan slikt is niet zo erg. Maar je ziet dat er toch vaak herhaald wordt.”

Lees het hele artikel van Ellen van Gaalen op Parool.nl.

Meer info: