Home Nieuws Af en toe een pilletje XTC: hoe slecht is dat voor je?
XTC

Af en toe een pilletje XTC: hoe slecht is dat voor je?

Mensen nemen XTC (MDMA) op festivals en feesten voor een zorgeloze stemming en een energiek gevoel. Lezers van NU.nl vragen zich af hoe schadelijk dit is. Experts zeggen dat XTC altijd risicovol is, zelfs als je het af en toe doet.

Er zijn lichamelijke risico’s zoals oververhitting, watervergiftiging en hoge bloeddruk. Deze risico’s verschillen per persoon en zijn moeilijk te voorspellen. Voor mensen die medicijnen gebruiken of bepaalde gezondheidsproblemen hebben, kunnen de risico’s groter zijn.

XTC kan de lichaamstemperatuur verhogen en ervoor zorgen dat je vocht vasthoudt, wat gevaarlijk kan zijn bij te veel drinken. Het is belangrijk om je goed in te lezen, een lage dosis te gebruiken en XTC niet te combineren met andere drugs, medicijnen of alcohol. Gebruik drugstestdiensten om de inhoud van je pil te controleren en bespreek eventuele zorgen met je huisarts.

Na het gebruik kunnen mensen last hebben van een ‘dinsdagdip’, een kater door een tekort aan serotonine, wat zich uit in een somber of leeg gevoel. Sommige mensen kunnen langer klachten houden.

Het advies is om een paar maanden tussen gebruik te laten, maar dit garandeert geen veiligheid. Het belangrijkste is om de dosis laag te houden en goed in je vel te zitten.

Lees het hele artikel van Carolijn Melters op Nu.nl.

Meer info:

Scroll naar boven