Home Nieuws Is raven een vorm van therapie?

Is raven een vorm van therapie?

Sommige jongeren gebruiken soms raves om even te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit en mentale problemen. Op een rave stoppen de zorgen van de ‘echte wereld’ tijdelijk, en door te dansen en op te gaan in de muziek kunnen jongeren hun problemen even vergeten. Voor sommigen voelt het als een vorm van therapie, maar is dat ook zo?

In het artikel legt Ruben van Beek (psycholoog en onderzoeker bij het Trimbos-instituut) uit dat dansen op een bepaald ritme kan zorgen voor een tranceachtige staat. Dit kan zelfs zonder drugs een therapeutische ervaring bieden, omdat het lijkt op de rituelen van sommige inheemse volken die door lang te dansen in een andere staat van zijn komen.

Volgens Ruben biedt een rave een ideale plek om je problemen te vergeten, omdat de normale regels even niet gelden. “Je zit in een soort cocon van de avond”, waardoor zorgen over werk, relaties of familie tijdelijk wegvallen.

Hoewel mensen het gevoel kunnen hebben dat raves therapeutisch zijn, benadrukt Ruben dat we voorzichtig moeten zijn met het gebruik van de term “therapie.” Het voelt misschien goed, maar dat maakt het nog geen therapie zoals gegeven door een psycholoog of psychiater.

Ruben stelt dat het belangrijk is om het verschil te zien tussen tijdelijk ontsnappen en echte therapie. Raves kunnen je even een andere kijk op jezelf geven, maar uiteindelijk moet je je realiteit aanpassen zodat je er niet aan hoeft te ontsnappen.

Lees het hele artikel van Giulia Checchi op Brandpuntplus.nl.

Lees ook:

Scroll naar boven