Home Nieuws Onderzoek Trimbos-instituut: 'Buitenlandse hasj twee keer sterker dan nederwiet'

Onderzoek Trimbos-instituut: ‘Buitenlandse hasj twee keer sterker dan nederwiet’

Het Trimbos-instituut heeft een rapport uitgebracht over de THC-concentraties in wiet, nederwiet en hasj in Nederlandse coffeeshops. Voor dit onderzoek werden in een steekproef van 50 van de 565 Nederlandse coffeeshops cannabismonsters gekocht en vervolgens in een laboratorium geanalyseerd op werkzame stoffen.

THC-gehalte in nederwiet

In 2023 bleef het THC-gehalte van nederwiet in Nederlandse coffeeshops redelijk stabiel. De meest verkochte nederwiet had een gemiddeld THC-gehalte van 12,9%, terwijl de sterkste nederwiet in de coffeeshops gemiddeld 13,6% THC bevatte. Het verschil tussen deze twee soorten is minimaal. Dit betekent dat zowel de populairste als de sterkste soorten nederwiet ongeveer evenveel THC bevatten.

THC-gehalte in hasj

Hasj die gemaakt is van nederwiet, oftewel nederhasj, had een gemiddeld THC-gehalte van 30,4%, terwijl geïmporteerde hasj 28,4% THC bevatte. Dit verschil is klein en niet statistisch relevant. Buitenlandse wiet, die tegenwoordig door heel weinig coffeeshops wordt verkocht, had een veel lager THC-gehalte van gemiddeld 6,1%.

CBD-gehalte in cannabis

Een opvallende uitkomst is dat het CBD-gehalte in alle onderzochte soorten cannabis erg laag is. Het gemiddelde CBD-gehalte in het midden van alle gemeten soorten, zowel bij nederwiet als bij geïmporteerde hasj, was maar 0,1%. In het verleden bevatte geïmporteerde hasj vaak meer CBD, maar deze waarde is de afgelopen jaren sterk gedaald. Dit komt waarschijnlijk doordat er meer nederwietachtige planten worden gebruikt bij de productie van hasj, wat leidt tot een lager CBD-gehalte. Waar in het verleden nog wel eens werd gedacht dat CBD de negatieve bijwerkingen van THC zou dempen, blijkt uit onderzoek dat dit waarschijnlijk niet klopt

Prijzen

De prijzen van cannabisproducten in coffeeshops zijn over het algemeen stabiel gebleven. De sterkste wiet is echter duurder dan de meest verkochte wiet, met een prijsverschil van ongeveer €2 per gram (€15,08 voor de sterkste wiet versus €12,96 voor de meest verkochte wiet). Ondanks dit prijsverschil zijn de THC-gehaltes van beide soorten vergelijkbaar. Net als in 2022 werd er geen verband gevonden tussen de prijs van een cannabisproduct en het THC-gehalte, zowel voor hasj als wiet.

Lees het originele artikel op Trimbos.nl.

Meer info:

Scroll naar boven